Pondelok 29. 4. 2024

Navigácia

16.10. - Svetový deň výživy

Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve preto si 16. októbra pripomíname Svetový deň zdravej výživy.

 

V našom veku je vyvážená strava veľmi dôležitá.

Potrebný je dostatok:                                                                                                                                                 - vitamínov a minerálov (ich nedostatok môže zapríčiniť spomalenie rastu, oslabenie  imunitného systému, oslabenie  kostí, zubov a pod.)                                                                                                                                 - bielkovín (sú potrebné pre rast, výstavbu a obnovu  telových tkanív a tiež na ochranu pred  chorobami. Dodávajú nám aj teplo a energiu. Nachádzajú sa napr. v hydine, rybách, ryži, orechoch a šošovici.)
- vlákniny (pomáhajú správne fungovať našej tráviacej  sústave. Vlákniny môžeme nájsť v cestovinách,  ovocí, zelenine, orechoch a celozrnom chlebe.)
Naša strava musí byť z časti zastúpená i tukmi, pomáhajú totiž dopravovať vitamíny v krvi.  K zdravej strave nepatrí veľa mastného, sladkého a veľa soli. Mali by sme nášmu telu dopriať viac ochranných látok. V našom veku často zabúdame aj na mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú v období rastu nevyhnutné.
 Samozrejmosťou by malo byť aj dodržiavanie týchto zásad:
 Nepiť!
 Nefajčiť!
 Nedrogovať!
 Vyhýbať sa stresu!
 Nezabúdať na pohyb a výdatný spánok!
 Keď totiž nie sme v duševnej pohode, naše telo nie je schopné prijať toľko dôležitých látok, koľko sa v našej strave nachádza. Nezabudnime však, že všetko treba jesť s mierou. Stará ľudová múdrosť vraví: Raňajky zjedz sám, obed si rozdeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi.
 16. október nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť.

Akcie školy 2013/20014

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Saratovská ul. 85, Levice
    Saratovská ul. 85
  • 0910 486 759 - tajomníčka /mobil/
    036 631 2577 - tajomníčka
    036 622 3564 - vedúca jedálne

Fotogaléria