Utorok 30. 4. 2024

Navigácia

Literárno - spoznávacia exkurzia: "Cesta za poznáním Otca národného jazyka"

„História – učiteľka života, svetlo pravdy.“ Cicero

O tejto nezabudnuteľnej pravde sa presvedčili žiaci 8. a 9. ročníka našej školy dňa 22.10.2013. Čas uteká až závratnou rýchlosťou, no my sme sa rozhodli nazrieť do histórie hradu Červený kameň. A ďalej putovali po stopách človeka, ktorý veril v slobodu národov. Človeka, ktorý pre nás odovzdal posolstvo o bojovnosti a vlastnej výnimočnosti. Mali sme tú možnosť vzhliadnuť do života Ľudovíta Štúra.

Prvá zastávka na našej historicko-poznávacej ceste bol hrad Červený kameň, ktorý vyniká svojou mohutnosťou. No zaujal nás nielen vonkajšou krásou, ale opantal nás svojou históriou siahajúcou niekoľko stoviek rokov do minulosti. Veľký hrad v Malých Karpatoch je známy svojou obrovskou knižnicou, ktorá vlastní vo svojej zbierke 525 kníh. Tu existujúce hradné skrýše nás presvedčili o vynaliezavosti našich predkov. Honosnosť hradu len upevňovali vzácne predmety, či obrazy a busty od známych umelcov. 

Po opustení hradu sme mohli obdivovať prekrásne záhrady, v ktorých sa ladným krokom premávali pávy. Naša cesta za poznaním pokračovala. Po krátkom čase sme z  autobusu vystúpili v malebnej dedinke. Modra nie je veľká dedina, no vyniká históriou, ktorá do seba vdýchne každého návštevníka. Pomalým krokom sme vstúpili do malého modrého domčeka, v ktorom prežil väčšinu života rýdzi Slovák, bojovník za národný jazyk, ale aj veľmi vážený politik, publicista, básnik, Ľudovít Štúr. Narodil sa v Radvani nad Hronom v dome učiteľa a organistu 

Sama Štúra ktorý mu bol v jeho významnom živote vzorom. Avšak iný považujú za vzor Ľudovíta Štúra jeho profesora na lýceu v Bratislave Juraja Palkoviča. Dnes je pre celý národ vzorom práve on. Nevzdával sa, bojoval za svoje ciele, za ciele Slovákov. Nepripúšťal si prehru, nevnímal slová neprajníkov. Vytvoril základy moderného slovenského štátu. Vydával prvé Slovenskje národnje noviny s prílohou Orol tatranský kde dal možnosť zverejňovať tvorbu mladých básnikov. Vo svojom živote dokázal mnoho. A práve o jeho životnej ceste sme sa dozvedeli zaujímavým výkladom pani sprievodkyne. Jeho rozhodnosť a odhodlanie nás zaujala. A práve preto dúfame, že Slovensko nezabudne na jeho osobnosť, jeho odkaz národu. Ani my sme nezabudli a uctili si jeho pamiatku zapálením sviečky. Tu sa naša cesta za poznaním slovenskej histórie chýlila ku koncu. My všetci za túto možnosť spoznať minulosť našej krajiny vďačíme paniam učiteľkám:

Mgr. Edite Bártovej a  Mgr. Rite Vražbovej.

„História nám dáva možnosť poučiť sa z chýb druhých“.

Akcie školy 2013/20014

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Saratovská ul. 85, Levice
    Saratovská ul. 85
  • 0910 486 759 - tajomníčka /mobil/
    036 631 2577 - tajomníčka
    036 622 3564 - vedúca jedálne

Fotogaléria